OURS...


Love Hearts at WiddlyTinks.com

Pages

Anugerah dari ALLAH untuk kami :)

Friday, November 16, 2012

samb...pengalaman melahirkan zuriat..

continue...

8 Oktober 2012
3.30 a.m. kami tiba di hsb.. naik kat pac.kali ni kami pi berdua je laki bini... xmau ajak sesapa. mak aku suh pi amik dia.. tapi, cam x perlu kot..kesian sbb x leh masuk pon nanti...abg register, aku masuk cek... dia cek bukaan baru 2cm...dorang suh balik...sbb x turun tanda..cotraction pon baru selang 10 minit..
4.30 a.m. baru elok je sampai umah dan aku kencing...tengok2 kuar darah...ghopernye mcm darah period..pakai pantyliner..then, sambung tido sbb mls nak gi spital lg sbb tkut nanti dorang suruh balik. seblom tu, sapu minyak selusuh mintak mudah bsalin...
6.15 a.m.lepas abg solat subuh, aku xla sbb dah turun darah kennn...kami pi amik mak aku...15min je..then, terus zass ke hsb..contraction makin kuat dirasakan..
7.15 a.m tiba di hsb.msuk cek kat pac..dah bukak 3cm..then, xlama lps tu, 4cm..terus tolak masuk labour room. seblom tu, dorang pecahkan air ketuban. bila bangun dari katil mencurah air keluar. warna hijau lumut...mgkn sbb baby dah berak...
9.00 a.m. bukaan baru 5cm.. dorang dah xnak tunggu sbb bacaan ctg jantung baby dah problem...dorang ckp baby dah makan najis n terpaksa di'operate'..jwbnyer, sign je la...x lama lps dorang perusah masukkan tiub kencing,buang urine...abg masuk jumpa...sedih gk ar..kalu x, abg nak teman aku bersalin..dah isi borang dah.tp, xdak rezeki dia nak sambut baby kami....huhuhu.. dah settle drama, aku ditolak ke labour room...dah x tau kul baper... dorang asik ulang tnya dah mkn ke,aku pon asik la jwb..dah makan,karipap 2biji kul 6 lebih td...letih aku menjawab.so, aku kena bius half je le..akan rasa masa baby ditolak oleh mereka..begitulah yg dimaklumkan...
dah kena cucuk ubat bius kat tulang belakang, terus hilang rasa contraction..phewww..lega. pastu aku tido lps dorang suruh baca doa..ngntuk gile... bila sedar, dengar tangisan baby...ya Allah...terharunya..menangis gak aku...kendian, dorang dtg tunjuk anu baby..seperti yg diketahui...baby boy..wah..hitam telo,tp burung putih melepak..kekeke..bocor rahsia anak aku....

begitulah kesahnyer pengalaman aku...hajat di hati nak bersalin normal terpaksa dibatalkan sbb DIA lebih mengetahui...Alhamdulillah..janji baby selamat..2 mlm anak aku di NICU utk doc observe..hari khamis, 11/10/12..baru kami anak beranak dibenarkan pulang...sebab anak aku dah sehat dan aku lak dah bley kentut....

p/s: dah 40hari berpantang...counting the dats..nak bukak stoking..hahaha..walopun aku sllu je xpakai stoking...

The idea by AKUAZWA

Sunday, November 11, 2012

proses melahirkan zuriatku ke dunia

alkisah bermula begini..sorry la aku kalu intro memang fail...x kesah la kan..ni pon sbg kenangan aku utk dikenangi dan diingati...

2 oktober 2012 : keluar lendir macam putih telur pada jam 1.00 petang..agak cuak disitu...

3 oktober 2012 : tetap ke sekolah seperti biasa...

4 oktober 2012 : masih ke sekolah dan tiba2 pada pukul 1.20 petang, rasa sesuatu keluar..panas2..tetapi, ke kantin jgk sbb nak makan nasik.sbb petang tu ada mesyuarat..masa dlm kul 1.30 pergi ke tandas nak amik wuduk..tiba2 bnyknye lendir..ckp kat kak sri..dia pon x tau..then, s/u sekolah kak basyariah suruh balik and dia endiri akan inform kat GB kata aku x masuk meeting.kol abang suh balik awal umah temankan aku..masih bley drive lg....sampai umah siap buat fish n chips lg..hehehe..mlmnya,kul 9.00 camtu, keluar lg lendir..post kat fb..kwn2 komen suruh get ready..dan alhamdulillah sbb sumer keje dah settle...

5 oktober 2012 : family mertua aku dah cuak..dorang suruh gi cek..sbb selain keluar lendir tu, aku rasa ada air selalu keluar..cuma x bnyk...dia keluar tiba2 je...aku takut leaking..tp, pg jumaat ni aku ada kelas tuisyen sbb mgu dpn, student aku ada exam...masih pergi tuisyen tp, abg teman..riso katanya..balik dr tuisyen, smpt singgah mkn..tp, aku x mkn..tapau je..menu mcm besa..keli bkr n kerabu daun selom n tauge...sblm mkn, gi cek kat kk alor janggus tmpt aku check up sllu..ada nurse cek ckp ada contraction cuma lemah.. dia suggest better gi cek kat hospital la...

5 oktober 2012 3.00p.m: seblum tu, aku makan dulu..tp ntah naper mcm x lalu je...mkn gak..last2 muntah abes..kami pun pi la hospital sultanah bahiyah..terus ke pac..pastu dorang suruh tidor n bg kain..then, sorang doc pelatih dtg..tnya dah bukak spender...owh ok..then, bukak spender letak bwh bntal...then, dorang cek ctg, bukaan..tang bukaan tu..adoi! sakitnye...guna alat yang mcm mulut itik tu...scan sumer sbb nak tengok berat baby. dorang estimate dlm 3.2kg +-0.4kg..kira anggaran dlm 3.6kg la...baru bukak 1cm..dorang pun suruh balik...

6 oktober 2012 : mcm besa..nothing happen

7 oktober 2012 : sempat memasak untk abg..simple ja..kami pun keluar settle keje sumer...beli tilam kekabu...akhirnya...dpt gak tilam kabu...slps isyak,solat hajat mintak kalu bersalin awal minta cepatkan dan kalu bersalin lmbat lagi mintak hilangkan kesakitan yang dialami..sbb kencing kerap, sakit perut sikit2..mlm tido awal sbb penat + x larat..

8 oktober 2012 :
2.00 a.m. terjaga nak ke tandas. pergi tandas utk berak..teran..dan selesai berak
2.10 a.m. masuk bilik dan nak sambung tido...tiba2 saat mendebarkan tiba...aku dah x leh duduk sbb sakit sgt..kejut abg sbb sakit ni mcm x penah rasa...abg ajak pi hospital.

to be continue.....

The idea by AKUAZWA

anugerah dari Illahi...

alhamdulillah...syukur yang x terhingga..aku dah dikurniakan seorang cahaya mata. bersalin pada 8 oktober 2012 jam 1037..secara pembedahan..aduh..panjang citer dia... sakit jgn ckp la..insaf aku..terus skrg ckp lembut je ngn mak..hehehe...
baby boy tau..berat 3.65kg,panjang 51cm, lilit kepala 36cm...
kami laki bini sepakat menamakan dia : MUHAMMAD ALLY HAKIMI BIN MOHD ASWANDI...
yang bestnyer lahir before besday aku...hehehe..so, umo aku dlm surat beranak dia 26 ler..hehehe...









The idea by AKUAZWA

Tuesday, October 2, 2012

tanda2 bersalin....apakah????

salam...juz nak tnya pendapat la...aku la ni dah minggu ke-38... adakah normal bila keluar lendir2 yg agak banyak????warna dia kuning nak kelabu camne ntah...xdak darah lagi... risau+takut+ ketaq+excited...huhuhu..doakan yang terbaik eh...

The idea by AKUAZWA

Wednesday, September 19, 2012

Dari Syawal ke Zulkaedah....

   
     abah n mama to be...


Assalamualaikum n salam zulkaedah....

hehehe...dah lamer kan aku x update blog...sepatutnya n3 bln syawal..tp, x kesah la kan aku update bln selepas syawal pon..jnji update..x la basiron mutakalliman....hahaha...

sebenaqnya nak update lama dah, tp...masalah apa ntah, masa guna lappy aku xleh nak sign in..pastu gambaq lak dlmm lappy laki aku....acewah..alasan...tapi..betol..xtipu..*tunjuklangit*
dalam gambar tu masa aku pregnant 32weeks...sekarang dah 36weeks...
takutnte nak bsalin...tapi, aku doakan yg terbaik...tolong doakan eh...

minggu2 akhir pregnant nih aku selalu sakit pangkal paha..ok lagi..tapi yg x thn tu, sakit kat 'anu'..huhuhu...aku tulis ni xpaxdakorangbacakot.....cuma sebagai kenangan aku pregnant sulung kan...
tapi..Alhamdulillah...aku masih kuat dan mampu lagi utk buat keja rumah walopun selepas pulang dari kerja...aku masih mampu utk masak bg laki aku makan...mana nak tau dgn berkat masakan yang selalu aku jamu dia, aku lagi mudah nak bersalin..amin...dan sgt beryukur jugak, sbb dear rajin tolong aku...

brg2 baby n mama alhamdulillah...bnyk dah kot beli..baju pon dah tambah ats nasihat aty(aku bukan bidadari)..thanx aty..hehehe..blog dia jgk jd rujukan aku nak tmbh ilmu parenting..nanti nak berguru pasal ilmu nak simpan susu lak..dan sebut psl susu, aku dah dpt brg dari onebabyworld..order set breastpump ler..beli pakej biasa punyer... dan aku berdoa semoga dilimpahkan air susu yang banyak nak bagi anak aku fully bf sampai dia 2 thn...insyaallah..tu doa aku...

selit sket gambar ala maternity photoshoot dari kami...hehehe...ni masa beraya kat umah sedara...kat matang kong..cantik kan sawah padi dia...
lagi..gambar kami...hehehe...phographernya adalah my brother in law..abg azli...kalu nak book as photographer kawen xleh lagi ler..sbb dia baru berjinak2 merpati dlm photography nih...hahaha...

k lah..moga aku diberi wahyu yg berpanjangan utk update blog selalu..byk benda nak citer...tp, ada saja halangan..chow chin chow...

The idea by AKUAZWA

Wednesday, August 8, 2012

SALAM RAMADHAN & SYAWAL...

dah lama aku x update kan..ntahler...sejak preggy ni cam malas nak on9...yang rajin, aku main game...hahaha..ni ngn intro x dak, apa on xdak terus aku menceceh ka...hamekkk...lagipon...boring la dgn intro yang lebey kurang jer... almaklumla....editor sendri, x berbayo...penulis pon x dak idea bernas...yang bernas hanyalah tunas teloq kutu....eiiyaaakkk...

sekarang ni aku mengandung selama 30weeks... alhamdulillah...xdak masalah...tapi, riso gak, org ckp kalu mengandung x dak masalah, nanti beranak!!!!!!! NAUZUBILLAH...mintak permudahkan la...dan org sekeliling aku pon ckp aku nampak segar dan kuat...hehehe...syukur ya Allah..mengidam pon x dak sgt la pelik2 naw...

barang baby pon ALHAMDULILLAH...lebey kurang 70-80% settle kot...syukur...

persiapan raya, nothing special...cuma ingat nak buat makmor aman sentosa je kot atau dalam erti kata lain, biskut makmor..hehehe...aku suker sgt biskut2 klasik ni...so, otai...hahaha..

apa lagi ek nak menceceh???

ok lah...salam syawal dan ampun maaf kepada semua yang membaca, x membaca dan kepada yang mengenali, mintak dihalalkan makan minum, terkata lebih kurang...mana nak tau..kot2 tiba2 aku terberanak...doakan aku n baby selamat ye....

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI...MINAL AIDIL WAL-FAIZIN....


psstt...petang ni nak pi check-up..harap2 berat aku x naik bnyak la...huhuhu....aduh..anak ni menendang2..moga anak ini menjadi anak yang soleh, beriman dan bertaqwa...sempurna fizikal dan mental...amin...tolong aminkan yek..kawan2...

salam...chiow!!!!
The idea by AKUAZWA

Sunday, July 8, 2012

LAMBAKAN selonggok percuma saja...



gambar di atas menunjukkan tempat makan aku last week..hari jumaat yang lepas...kami pi penang...hajat nak makan kat johnny..nak mkn sreamboat ngn mee bayam dia yang meletops...tapi...membe aku nak mkn kat seoul garden..tapi, kami makan yang kat gurney plaza...sedap...puas aku makan...grill dia is recommended..super yummy..tp..steamboat dia mungkin sbb salah pilih soup..maka, adalah kureng...kami amik sup ayam...not recommended...atau mungkin sbb kami kekenyangan makan grill punya..jadi, steamboat diabaikan...best sbb bnyk pilihan..kimchi pon ada..tp, x amik. daging, ayam, sotong dan ikan diperap mentah..dan kita pilih kemudian, makan di meja sendiri dgn mengrill sendiri..menu adalh seperti chicken bulgogi, sze chan dsb..paling best, beef black pepper...air boleh refill. ada nasi, nasik goreng, bihun, mee, sayur-mayur..ais krim, apple salad, ABC..bnyaknya makanan...sampai x termakan la...nak snap gambar..jgn harap.. harga x sama antara weekend dgn weekdays..weekend RM39.99 and weekdays RM29.99 for adult..ada harga lain utk warga emas dan kanak2..selamat mencuba...

SPIDER-MAN...
setelah kekenyangan naik ke level atas gurney plaza utk menonton wayang..3D...ramai giler dan best la jugak...

BARANG BABY...
alhamdulillah..banyak telah dibeli dan dihabiskan...abahnye fully sponsor...selamat mama..hehehe..beli utk diri sendiri la...

  1. napkin - Pureen 10 helai (orang ckp thn lama)
  2. baju-long sleeves 2 pasang
  3. baju short sleeves 3 pasang
  4. baju lubang2 1 pasang- macam x cukup je
  5. romper - 10 helai
  6. bottle detergent - anakku buat promosi 2 botol 750ml - RM 30.90
  7. bottel brush
  8. mitten n booties - 7 pasang
  9. stoking - 3 pasang
  10. blanket - 1
  11. baby towel - 3 helai
  12. diapers- 2 set : NB and S
  13. Nappiklean-detergent - done
  14. bakul baju kotor- done
  15. bekas baju baby- done
  16. baby bath-top to toe-J&J-done
  17. bedak J&J-done
  18. lotion J&J-done
  19. powder puff-done..ni nak isi bedak batu nasila
wah..macam dah banyak barang..saja spare sbb dah 6mth lebih2 kan...
yang belom beli pon dah x bnyak...

  1. stroller n baby carrier- kak ana (alhamdulillah)
  2. baby sling- nanti baru beli
  3. bottle - postponed jap..tgh pikir nak beli on9 atau kat butik Apple
  4. baby nappy rash cream
  5. minyak telon
  6. barut- belom buat
  7. bantal n tilam kekabu baby- tunggu tengok kak ana bwk balik playpen
p/s : didoakan moga baby ni sempurna pembentukan fizikal dan mental..dan aku mudah bersalin..maaf jika ada pihak yang terguris dengan saya...


The idea by AKUAZWA

Tuesday, June 5, 2012

WANDI jr...

assalamualaikum wbt....
sila see the title ma... alhamdulillah dan insyaallah wandi jr will coming soon mengatasi wawa jr...kerana kromosom y yang berjaya menguasai keromosom x aku..maka terbentuklah kromosom xy dan insyaallah wandi jr pon muncul....kemaqin/semalam pergi scan kat dr noriah...aku sbnrnya nak tgok kedudukan baby aku..tapi saja alang2 suruh dr tengokkan jantina baby nih...tengok2 dia ckp baby boy sbb nampak 'bird' dia...
sungguh terharu bila aku tengok baby tu...sedih n gembira je rasa...syukur yang x terhingga...

dear pon senyum..last2 dia ckp instinct aku tepat sekali...betol..aku sgt merasakan aku kandungkan baby boy..
masa beli mitten n booties pon, aku lebih memilih warna biru tau....
pastu bila kak aku ckp muka aku cantik dan berseri, dia ckp aku ngandung baby girl..aku terus mcm x best sbb aku rasa baby boy...

semalam tengah ciwi tengok kertas yang dia scan nampak mcm ada jari kat badan...aku gler cuak...tapi, hari ni bila tengok pregnancy ticker tu..alhamdulillah..lega rasa....nak tengok???


dah jadi....x leh shorcut kot....

tapi..ngape dia keluar camni ek....

anak aku punya lilit kepala menunjukkan dh 22 weeks..so, dijangka EDD pada 9 oktober 2012...banyak betol EDD aku...mula2 KK ckp 16 Oktober 2012, pastu anjak ke depan jadi 20 Oktober 2012...
mintak2 la sebelum 13 Oktober...leh la nanti tulis kat surat beranak dia umur aku 26 tahun..muda setahun dari apaknya...hehehe...

doa2 bagi aku mudah bersalin la ek...amin....
The idea by AKUAZWA

Tuesday, May 15, 2012

mimpi ngeri

assalamualaikum

lama dah aku x up...eii..bosan tol kan..asal mula entri tu je mukadimah aku bagi..BORING...hahaha..haip..jgn setuju.. aku saje je ngetest...ada dak orang rindu aku...ghoper2nye yilek..pocek..tapi ada gak junior sekolah aku dulu..nama pina..dia ghajin tanya bolg ngaper x hupdate...hahaha..malu akak non...

xdak citer best pon dlm hidup aku...cuma malam kemarin/key el bahasa, malam semalam..aku mimpi kat nak subuh tu, my dear hubby meninggal...owh tidak...lepas aku tersedaq,aku istighfar dan sempat mendoakan beliau selamat walau di mana beliau berada...pada ketika itu, beliau berada di depan tibi dan sedang menonton, cerita korea kegemaran beliau...dan aku puih/ludah sebelah kiri 3 kali bagi menghalau syatonirojim.... naper laki ai menonton tibi di kala dekat2 nak subuh...hatta sebabnya, beliau bekerja di malam hari...oleh itu, sampai di rumah dalam kul3 pagi lebih2...bila beliau lapar, daku masakkan beliau sesuatu...pada malam kejadian, aku masakkan beliau nasi goreng ikan tumbuk dan dihidangkan bersama 5 keping nuget ayam...bila aku ceritakan kepada ibu mertuaku sabariah...opss..naimah la. tentang mimpiku.....hehehe...mama ckp laki ai kekenyangan..a'aa betol la kenyang la sbb beliau makan nasi goreng buatanku...

dan sambung citer....selepas aku pui sebelah kiri tu, aku teringat laki aku..terus aku teleponkan dirinya yang berada di depan tibi... sambil nangis2 suruh beliau masuk bilik...lalu, beliau dengan terkocoh-kocohnya masuk ke bilik dan kehairanan...aku lantas memeluk beliau sambil menangis teresak-esak keran takut akan mimpi tersebut...xsanggup aku untuk merasai kembali kenangan tanggal 24012010 tersebut..aduh..sungguh tragis...

dah abes citer itu, aku masuk citer lain..aku dah beli sikit barang wawandi junior...hahaha..my baby la...baru beli miten n booties dalam 4 pasang dan baju lengan pendek dan seluar panjang satu set... pastu terpandang breastpump di bawah dengan harga RM190...adakah patut aku beli pureen breastpump atau brand lain...tapi, alangkah jimatnya kos itu....hahaha..akan didiskuskan bersama hubby...

yuk!sapa yang ada info tentang breatpump di bawah..tolong kemukakan cadangan di ruang komentar la nah...




p/s: moga cita-cita aku untuk bagi EBM kat anak aku berhasil...amin....






The idea by AKUAZWA

Tuesday, April 24, 2012

alam baru...

assalamualaikum...setelah lama aku x up n3...hari ni baru rasa itu dtg kembali..maafkan diri ini jika ada yang tertunggu dan ternanti2....

acewah... sadis la pulok! hahaha..rasa mcm lembut je ayat di atas...sbb aku baru lepas baca blog tinta kak mia~ina... sedih baca sbb dia terpaksa mengandung sendirian... namun, dia tetap tabah...bertuah sungguh beliau kerana dikurniakan hati yang kental dan tabah...

aku??? tabah jugak...hahaha...pasai 'tabah la sangat' yang aku balik dok alor setaq ni...huhu...kini, aku rindukan bumi langkawi...suasana naik feri, naik moto dgn DIK TON...hehehe..suasana tahun pertama di bumi SMART...indah suasana dan girang itu hanya guru+pelajar+staf dan generasi pertama sahaja yang tahu....

aittt...n3 ni label pregnancy..tapi, aku citer ttg smart...aci la nah..maleh ah...lagipon aku kalu update 1 n3 dan aku taip semua...tambahan lak, aku bukan blogger yang tegar....huhuhu...
tu la, orang buat blog, aku pon nak jugak... tapi, malas nak up n3...baca blog orang ja lebey...hahaha.. maafkan saya...(nada zizan razak)

PREGNANCY... alam mengandung...kini, aku baru 15minggu...masih muda usia kandungan aku...perot, dah nampak sbb perot asal pon, aduh..malu untuk dibincangkan di sini...hehehe...alhamdulillah..tiada alahan teruk dan mengidam yang pelik2... cuma aku pelik, aku dah reti main chess..hahaha..memalukan...aku menang lak tu, walopun baru pertama kali main...hahaha...main ngn budak kecik... pastu lagi, bila aku baca kalimah suci, al-Quran, alhamdulillah..lancar sekali bacaan aku...kalu x, seblom ni, mengah,penat, air liur penoh dlm mulut, agak tersekat2... alhamdulillah..sepanjang aku mengandung ni..lancar bacaan aku... moga anak ini sempurna sifat, sihat fizikal dan mental serta dapat membantu agama ISLAM.... aku suka dan bersyukur jika aku dapat menjadikan anak ini anak yang soleh, beriman dan bertaqwa serta baik kepada kami ibu bapanya... harapan semua ibu tentu sama kan... ni lak, anak sendiri...

yang aku  x tahan, kadang2 kerap gila aku kencing...kdg2 tu, x leh nak tahan langsung...haiiyyysss..
tengok pada ticker tu, dah besar anak aku.. hari tu, pi scan..doc x nampak baby besar, dia ckp, baby kecik...huhu..ye la kulit perut mama tebal sangat..hehehe..doc pesan suruh diet...opsss...
lagi aku suka makan...dear siap bising lagi sbb aku suka makan cis bedebah cheese...hahahaa....risau dear dgn eating habit aku....x pa abang, i try my best to fit my body k! haktuihpuihphew!

dah la eh..mama to be bz...oh ya...aku x mula beli lagi barang baby....


The idea by AKUAZWA

Thursday, April 5, 2012

masih di PMC...

tatkala kalian membaca coretan ini....daku masih berada di pmc, alor setar...berlapikkan toto aku menaip n3 istimewa dari pmc....

arakian hatta ini bermulalah cerita aku yang aku pon xtau nak cerita apa...hajat di hati nak buat cerita puitis plius drama@sketsa sket...sebab tu la "arakian", 'hatta' semua masuk bagai....tapi..hatta aku x sempat nak berguru kepalang ajar dengan Allahyarham Usman Awang, maka demikian jugalah ayat sastera aku ini tergantung... bagaikan pelajar yang menggantung diri kerana membunuh diri... wah...serrreeemmm di malam2 jumaat nih aku dok taip citer seram nih..di spital lak tu...aiyooo...cerita seram ni sgtlah glamor masa aku sekolah menengah dulu... sampai masuk toilet kena berteman... sapa syi syi dulu kawan tolong teman..siap petik ' woi! jangan beralih..jgn tengok..' yang kawan tu pon mengadapla dinding...pastu sebaliknya la...pastu dah keluaq toilet lawan lari pi kat hall tmpat berkumpul tadi..takut tertinggal di belakang....
aduh..memori kenangan silam...yang aku x jumpa sampai bila2 dah...

x sangka..di pmc nih, aku sempat mengimbau kenangan2 tersebut..teman tandas tersebut telah pon mempunyai seorang anak2..alhamdulillah..kawan2 aku ramai dah kawen dan beranak..tinggal beberapa orang ja lagi...BUKHARIAN..reunion jom!!!!!!


The idea by AKUAZWA

Sunday, April 1, 2012

@ putra medical centre, alor setar...

aduh... pening pala den... akibat poning terus tuko dialek nogori ha..

 hahaha..jgn tokojut nape den masok wad ha... dah lama x update..tup2 bersiaran dari PMC... nnti org len lak masuk wad...choiii..statement macam aku org beso..walopun aku mmg size besar sampai budak darjah satu panggil aku guru besar..xtau la..guru besar pangkat ka pasal saiz...hahaha...gelak utk diri sendiri...


alkisahnya..pasal suami den la...dia kena follow up his treatment with dr suresh...aku..nyebok la lebey..dear soh dok umah..sian kat aku nanti malam nak tido x selesa...tp..aku kan isteri mithali...nak jugak teman....biaq pi ngan....
aku pening dan bertambah pening bila bangsa CA YA NUN ALIF menjadi jiran katil suami aku... setakat jiran tu x kesah...tapi, mau tau la kalau depa cakap... berelung dengaq...ha..sekali keluaq dialek terchenta aku...mau tau la....ni dia angkut geng 44 bangsa tu... dah jadi mam dok kat pekan depa...hadoi pening..pastu tibi lak bukak ntv7 yang banyak citer psl depa...mau anak aku keluaq nih leh ckp mandarin+hokkien bagai la...hahaha..merapu222..baru dok x sampai semalam dah berangan...

aku nih sebenaqnya x dok langkawi dah.. ALHAMDULILLAH..dah x jd PJJ punya bini dah... tp..ada gak sedih dia... aku kena tinggalkan bumi langkawi yg seciput tu...mengandungkan bnyak sgt kenangan aku bersama kwn baik aku..maton..student aku yg minat sejarah sbb aku...hahaha..perasan gila! smart yg la ni mcm2 citer aku dengaq...aduh..sedeynya..moga smart selamat dari bahana dan malapetaka dan melahirkan insan soleh bistari sprti moto smart...

bila terlampau bnyak rojak dlm satu n3, maka eloklah aku selitkan gambar kawen aku yang belom upload dengan meriahnya...sekian...buat tatapan rakan2...


kami...somi isteri...


kami di bangsal baca talkin...muhasabah diri sebagai pengantin baru

tepi kuburan..mati itu pasti...so, tiada SA hidup SA mati...

belaga pipi bersama ibu mertuaku...sambil diperhati ibuku tercinta

di kamar beradu..yaw!!!!




The idea by AKUAZWA

Wednesday, March 7, 2012

Ijab Qabul {25112011/29Zulhijjah1432H}

 aku mintak maaf la jika gambaq2 nih x ikut kronologi...kami akad nikah lepas asar..jam around 5++pm kot... asal plan aku nak wat pagi jumaat...leh outdoor lama kit..tapi...menyedihkan bila banyak campur tangan parents and in law...depa cakap elok lepas asar sbb org x kalut dah... huhuhu..tedihnya T_T.. so, aku sebagai anak yang taat terpaksa akur... dan rombongan dear sampai masjid dulu sebelum kami...
dan..semasa aku dan rombongan aku sampai...dorang tengah solat..dan aku dengan mekapnyer pon solat la sekali...aku tawakal sama ada solat aku diterima atau x...sebabnya...mekap ler....huhu..tapi..masa tgh mekap aku jaga wuduk aku...alhamdulillah..wuduk aku terbatal atas sentuhan pertama oleh suamiku...acece...bukan sebab kentut ye..hahaha..

banyak cekadak lak..let's the pictures story lol...

 dear saat nak menerima nikah oleh wali tunggal aku iaitu Mohd Salleh Md Taib. Beliau ialah bapa saudara seibu sebapa dengan arwah ayahku Abdul Wahab Md Taib
dear diapit oleh one of his bestie, Man B dan Wan Bo serta aku x bopa kenal...nampak berseri suamiku..
hek tuih :P
aku...saat menunggu diijab kabul...diapit oleh my lovely sister kak ana, kak chaq,anak menakan aku 2 org..dan di belakang family berbaju purple adalah my in laws...
alhamdulillah..syukur..dengan sekali lafaz...aku kini berada di bawah tanggungjawab suamiku dan aku menerima tanggungjawab yang besar sebagai isterinya dan merupakan imam sepanjang hayatku..beliau adalh insan pertama yang wajib aku taat,kemudian baru ibuku...jika aku menjadi isteri solehah..insyaallah ibuku akan menerima ganjaran dari ALLAH swt..INSYAALLAH...
 kami ingin menandatangani surat  nikah...
 saat penyerahan baki hantaran, mas kahwin dan seutas rantai tangan...
yippie!!!makcik kayo!!!hahaha
 mendengar khutbah nikah...
 1st kiss on my head as husband and wife.. HALAL...
 dgn my lovely family...depan masjid...

 di tangga masjid..moga rumah tangga kami dilimpahkan dgn kebahagiaan berpanjangan, dilimpahkan rahmat serta dimurahkan rezeki...amin....







The idea by AKUAZWA

Sunday, March 4, 2012

positifkah hidup anda?

ecece..tajuk..macam dr azizan pakar motivasi *sambil dua jari iaitu jari telunjuk dan jari hantu di tepi kepala tempat tampal koyok*hhaha...


sebenarnya bukan aku nak kempen apa2 pun... cuma nak meninggalkan kenangan di blog aku bahawa aku telah positif dalam menambah umat Muhammad dan hamba Allah...Alhamdulillah..syukur...cam xsabaq je nak wat ticker my pregnancy..hahaha..excited mak nok...teringin nak wat kronologi...tp..nanti ah.. gambaq x transfer n lagi satu test tu belum tangkap gambaq lagi...


moga "dia" akan terbentuk dengan sempurna dari segi fizikal dan mental...menjadi seorang yang soleh, beriman dan bertaqwa... amin..




The idea by AKUAZWA

Monday, February 20, 2012

perihal romantik....#2

aku  xsedaq sgt laki aku romen-tik(diculik dari blog inaachik)...baru dpt rasa agak lomantik laki aku... citer ni bkn utk ditunjuk2..tp..sbg ingatan dan kenangan aku n laki aku...

sepanjang nak masuk 3 bulan kawen, aku semakin diamuk kebahagiaan sbg isteri kpd mohd aswandi... hahaha..sapa x bahagia kan..ujian masing2 kalu yg x bahagia... yang bahagia..xselalunya berpanjangan..kdg2 kita diduga adlh utk menunjuk kasih syg ALLAH kpd kita..supaya kita lebih dekat dgn ALLAH dan kita x jauh dari mengingatiNYA...
ya! dlm rumahtangga mesti ada pasang surut kehidupan...x selalu kita di atas dan x selalu kita di bawah..adalah diambil contoh apabila hidup ini ibarat roda...

laki aku lomantik dgn cara dia sendiri... baru2 ni tgh aku dibuai mimpi ~ padahal dah sedaq waktu dia bukak grill pintu..tp..wat derk ja sbb nak tgok reaksi dear..pastu, dia kejutkan aku dgn minuman susu segar.dan...spek mata hitam..hehehe..pdhal, aku x pernah mintak pun...tp...dia tetap beli sbg tanda ingatan dia pada aku...tp..aku je kdg2 selalu xpuas hati..merungut ckp dia x syg aku.. aduh! betapa x bersyukurnya aku kan...sorry abg... sblom tu, dear tanya nak mkn kfc x...tp..aku xnak..nak susu je..dan skrg aku sgt kempunan kfc..waaa...sedapnya...nak balik...nak pi mkn kfc...

counting the days...walopun aku baru je mai langkawi....

The idea by AKUAZWA

Wednesday, February 15, 2012

saat yang mendebarkan....

agak ke"ciwi"an la aku nih...hahaha..lantak pi la kan...bkn ada org kesah pon...sapa xtau maksud ciwi..sila rujuk n3 lama2... lagipon bnyak lagi blog org kedah yg guna perkataan tu kan... so, kesimpulan dia..loghat kedah dah glamer u alls!

apa ek pantang larang bagi org baru yg ingin menjaga kandungan yang baru nak menjadi...aku ni kan baru weak positive...moga2 jadi stong positive la nanti...tiap2 mlm aku gosok perot dan doa serta baca quran sambil gosok periuk perut doa supaya dia hadir dan sihat serta panjang umur... bnyak aku nak doa...tp..xtau ayat camner...  dan esok aku balik kg..

semalam aku tertekan perot aku nak rasa, ada apa2 x, keras x...pastu..sakit weh..then, aku pun masuk kencing dan semasa aku tekan tu, aku dlm perjalanan nak ke toilet utk pee... pastu, bila aku masuk bilik, baring dan nak tido...aku nak terkentut lak...besa la..aku kan bnyak angin..bak kata kwn aku dulu, kalau campak aku dari tingkat5 rumah flat pun, terapung...gila jahat...okey!bila aku nak kentut, sakit gila perot aku tmpt yang aku tekan tu... owhh...sudah risau di situ.. cuak giler..then, text dear..ngadu2... xpuas hati...terus kol... dear angkat...xsangka u alls..sbb dear nih, kalu bz bkn nak angkat kol aku... pastu dear bising2 maqah aku dok tekan perot...dia takut meletup..hehehe..kelakar ar dear.... aku punya cuak sampai bangun pagi terus raba bawah bontot kot ada darah... ALHAMDULILLAH...Allah masih memelihara dia.... Semoga Allah terus memelihara dia dan dia panjang umur... AMINNNN

The idea by AKUAZWA

Tuesday, February 14, 2012

moga ada rezeki utk kami ^_^

assalamualaiku wbt....
hari ni merupakan hari ke-5 puan p x dtg jumpa aku..sejak kawen, aku sgt x mengundang kehadiran puan p..kerana bila dia dg, muka aku ngn dear akan monyok kerana kehadiran dia x pernah kami undang walopun kehadiran dia kdg2 melengkapkan aku sbg seorang wanita yang "subur" :)... tapi...sejak kawen, aku harap dia xdtg sbb aku nak rasa lengkap sbg wanita, isteri dan menantu yang lengkap... 10/2 aku cek tgh malam dgn dear...dan..... ALLAHUAKBAR!!!!! dua line seh.,..

pastu, 12/2 aku gi cek kat KK Pdg Matsirat dan keputusan adalah weak +ve... aduh..risau!!!!! lagi 2minggu iaitu pada 26/2 aku perlu cek UPT lagi sekali... tolong doakan ada rezeki ini utk kami... Aku sentiasa berdoa kepada ALLAH moga hadirkan "dia" di dalam rahimku.... AMINNNNN


The idea by AKUAZWA

Tuesday, February 7, 2012

1 days to go...

satu hari je lagi.............. esok aku balik...yeeeppiii.. moga dear dpt cuti..bolehla berlibur..teringin nak ajak dear mkn pizza... fyi, aku ngn dear x penah date kat pizza hut ke, domino ke, artisan ke...copp..tang lain ada artisan pizza ke??? aku kenal pon kat langkawi ni je...ada 3 branches. kat kuah, chenang dan pantai kok... sapa yang teringin nak rasa artisan pizza...try la..sedap gak dan boleh pilih topping sendiri...macam pizza frenzy tu...aiiittt..game pullok.... melalut melalut..pastu kalutt..pastu..ribut.... hahaha..simpang..sok aku nak nek feri nih...

dan aku juga mendoakan ada rezeki utk kami...amin....


The idea by AKUAZWA

Monday, February 6, 2012

Penyesalan Daripada Seorang Suami yang Sangat Menyayat Hati T_T

 PERHATIAN : N3 NI AGAK PANJANG..TAPI, SILA BACA SEHINGGA HABIS DAN KALAU RASA X PUAS HATI DGN SUAMI ANDA, SURUH DIA BACA BERSAMA-SAMA... :P

Cerita ini dipetik dari blog lecturer aku kat uitm iaitu Puan Hidayah (Sekadar Pendapat Hidayah). Puan Hidayah ni la yang memperkenalkan dunia blog ni kat aku... dulu, aku ada blog gak masa belajar, tapi sempat up 2,3 n3 saja, kemudian berhenti terus.....
 
Sila hayati bersama kisah ini...

-------------------------------------------------------
Assalamualaikum….
 
Kehadapan ustaz yg saya hormati…saya tidak tahu..di mana ingin saya mulakan bicara ini… tetapi saya mesti menceritakn kisah ini pada ustaz supaya hati saya tenang dan mungkin dapat meredakan rasa berdosa saya selama ini…ustaz mungkin tidak kenal saya namun saya mengenali ustaz..tak mengapalah kalau ustaz tak kenal saya pun….
 
Ustaz saya merupakan seorang lelaki yang mempunyai memori kehidupan lampau yg cukup menyedihkan.harap ustaz tidak bosan mendengarnya..
 
Saya merupakan seorang suami kepada seorang isteri yg amat baik dan setia.namun ustaz..,saya tidak pernah menghargai kasih dan sayangnya yang dicurahkan kepada saya kerana pada waktu itu mata hati saya terlalu buta untuk membezakan yang mana kaca dan permata.
 
Ustaz saya telah berkahwin dengan seorang wanita yang pada asalnya tidak saya cintai.dia seorang yang sederhana pada segi paras rupanya.,seorang yang tidak pandai bergaya.,tetapi kuat pegangan agamanya..,bertudung labuh,bersopan santun..,baik budi bahasanya.,Untuk pengetahuan ustaz perkahwinan kami ini segala-galanya diaturkan oleh keluarga dalam keadaan saya masih belum bersedia.
 
Ustaz terus terang saya katakan yang saya sudahpun mempunyai teman wanita yg jauh lebih cantik daripada isteri saya dan kami amat menyintai antara satu sama lain..cumanya saya akui teman wanita saya ini agak sosial sedikit dan tidak menutup aurat.Ustaz, selepas berkahwin dengan isteri saya itu jiwa saya menjadi kacau dan keliru.saya amat marah kepada isteri saya.kerana pada anggapan saya kerana dialah saya tidak dapat bersama kekasih saya yg amat saya cintai itu.
 
Ustaz sepanjang kehidupan kami.,saya selalu sahaja mencari jalan untuk menyakitkan hatinya.dengan harapan kami akan bercerai setelah dia tak tahan dengan kerenah saya.,namun rupanya ustaz…isteri saya ini adalah wanita yang penyabar.pernah saya tidak balik ke rumah..dengan tujuan isteri saya akan membenci saya.tetapi selama mana lambat sekalipun saya balik.,dia akan tunggu saya dan bila saya masuk ke dalam rumah.dia menyambutnya dengan mesra dan bertanya:“Abang dah makan…? Nak saya panaskan lauk dan hidangkan makanan?”
 
Ustaz…pernah suatu hari saya menampar mukanya.apabila dia bertanya pada saya…”Abang dah solat?...abang tak pernah solat ke? Paannggg..!!satu tamparan kuat saya berikan di pipinya.perasaan geram.,marah., dan rasa terhina bercampur ego yg menggila…Bengkak pipinya., dia menangis terisak-isak.saya ingatkan mungkin dia akan membenci saya..tetapi rupa-rupanya…..dia bersabar dan melayan saya sebagai suaminya.
 
Ustaz pernah suatu hari.,dia ingin bermanja dengan saya,membawa sepinggan nasi goreng yang digoreng untuk saya.pada masa itu saya sedang berbual mesra dengan kekasih saya di dalam handphone..ketika dia ingin menyuapkan nasi kemulut saya,saya tolak pinggan sehingga jatuh berkecai bersama nasi goreng yang digoreng khas untuk saya., dengan linangan air mata dia mengutip setiap butiran nasi goreng yang berhamburan ke lantai…
 
Ustaz saya bertambah lupa daratan…saya habiskan masa berhibur dan berlibur dengan kawan-kawan di luar dengan harapan isteri saya akan lebih sakit hati dan meninggalkan saya rupanya dia tetap tabah dan bersabar..pernah juga saya menendang badannya kerana dia menasihati saya supaya tidak mencari hiburan dengan jalan yang dimurkai Allah.
 
Ustaz….pernah suatu ketika apabila keluarganya datang bertanyakan khabar dia kata dia amat bahagia bersama saya…tapi sebenarnya hanya saya yang tahu dia berbohong.
 
Ustaz suatu hari saya telah diberikan balasan oleh Allah.dan saya kira itu adalah balasan apabila saya terlibat dengan kemalangan…tulang paha saya patah dan dan sememangnya saya tidak berdaya utk bangun.hampir lima bulan saya terbaring tidak berdaya..,ketika itulah isteri saya menjaga saya dengan setia sekali.berak kencing saya dia tadahkan dia basuhkan tanpa ada rungutan atau perasaan genyi mahupun geli.
 
Dialah yang memandikan saya…menggosok badan saya dan memakaikan pakaian utk saya..bila saya mengerang sakit kerana kaki yang bengkak di tengah malam berdenyut-denyut sakitnya dialah yang bangun dalam keadaan mengantuk dan terhoyong hayang kerana tidak cukup tidur..dia datang kepada saya dan menyapukan ubat krim dan memberi saya ubat penahan sakit sehingga saya rasa lega dan tertidur..tetapi isteri saya tidak tidur hingga ke pagi.., risau saya mengerang kesakitan lagi.
 
Ustaz isteri sayalah yang menyuapkan saya makan., dia sendiri tidak akan makan melainkan setelah saya kenyang.dia akan membuatkan makanan dan minuman mengikut kehendak dan selera saya. Bila saya kenangkan kembali.,sewaktu saya terlantar sakit tiada siapa pun dari teman-teman yang setia berjoli dengan saya dahulu datang menghulurkan bantuan apatah lagi melawat.kekasih saya..lagi lah..apabila dapat tahu saya kemalangan dan tidak boleh bangun dia tidak mahu lagi menghubungi saya malah meminta hubungan kami diputuskan..kononnya saya suami orang..huhu..
 
Sekarang baru dia kata saya suami orang.dulu.,dialah yang menghasut dan memberikan harapan pada saya untuk membenci isteri saya..ketika itu barulah saya sedar betapa besarnya kesilapan dan dosa yang telah saya lakukan.Ustaz…..saya…kasar..kejam dan zalim kepada isteri yg menyayangi saya.besarnya dosa saya.,amat menyesal rasanya.
 
Ustaz….ketika saya boleh berjalan sedikit demi sedikit dan saya beransur pulih.,isteri saya jatuh sakit.badannya menjadi kurus kering.,tiada selera makan..,terbaring..tak bermaya..kata doktor yang merawatnya isteri saya jadi begitu kerana terlalu letih dan susah hati….hati saya menjadi sebak kerana saya tahu sayalah puncanya.
 
Ustaz kesihatan isteri saya makin teruk..mukanya makin pucat…tetapi dia tetap senyum.saya menangis sepuas-puasnya memohon ampun dan maaf di atas kejahatan yg pernah saya lakukan terhadapnya.dia hanya tenang dan menjawab dia telah lama maafkan saya….”Abang saya dah lama maafkan abang…saya sayangkan abang”.berderai airmata saya hancur hati saya.,pilu bercampur sebak yang amat sangat diikuti dengan perasaan menyesal.
 
Ustaz selepas itu isteri saya di masukkan ke dalam wad kecemasan.,saya menjaganya setiap hari.saya belai rambutnya saya kucup dahinya…sambil airmata ini tidak berhenti—henti mengalir.
 
”Jangan menangis bang….bukan salah abang…..mungkin saya ni yang tidak pandai mengambil hati abang…” Berdentum….seolah-olah hati saya disambar halilintar…saya menangis lagi sehingga keluarga yang datang melawat terpaksa menenangkan saya..malah ada yang memuji saya kerana beranggapan saya suami yang amat menyayangi isteri…ternyata pujian itu bagaikan sumpahan utk saya.
 
Ustaz…..isteri saya ada berkata.,dia meminta maaf kerana tidak dapat melahirkan zuriat untuk saya kerana masanya utk menghadap ilahi semakin hampir.saya meraung..merayu kepadanya agar tidak meninggalkan saya.tapi katanya.,setiap yang hidup pasti akan mati dan dia meminta saya menjaga diri baik-baik kerana dia tidak boleh lagi menjaga saya.ustaz..saya menangis …sehingga saya menjadi lemah apabila dia mengucapkan kata kata terakhir itu.
 
Ustaz…tepat jam 3.00 ptg setelah dua minggu berada di hospital…isteri saya telah pergi meninggalkan saya selama-lamanya..dengan bebanan dosa dan jutaan kesalan yang menerjah hati ini saya meraung semahu-mahunya….menyesal di atas kekasaran yg pernah saya lakukan.
 
Ustaz jiwa saya tak tenteram…apakah Allah akan mengampunkan dosa saya ini...? apakah kekasaran dan kejahatan serta layanan buruk saya kepada isteri akan diampunkan Allah….tolonglah ustaz saya amat menderita…..jiwa saya terseksa…..
 
Mungkin ini hukuman yang patut saya terima.Masih terngiang di telinga saya pesanan akhir isteri saya..”abang…jagalah diri baik-baik….jangan lupa tunaikan solat..,berbuat baik..,takutlah kepada Allah….dan jika bertemu dengan insan bernama isteri….jangan berkasar dengannya sayangilah dirinya.”
 
Ustaz sebelum isteri saya menghembuskan nafas terakhir…dia ada meninggalkan satu nota dan sebuah lagu untuk saya dengar dan hayati.lagu itu adalah harapan yang dia impikan dari saya tetapi tidak sempat dia nikmati..kasih sayang yang terkandung dalam lagu itu dia harapkan dari saya….
 
Di dalam nota itu dia menulis “Abang..dengarlah lagu ini dan ingatlah saya selalu…Dahulu...saya senantiasa menanti abang pulang ke rumah…Saya teringin sangat nak makan bersama abang…..mendengar cerita abang….menyambut abang pulang dari kerja….bergurau dan bermanja dengan abang…..memeluk abang ketika tidur…..tetapi semuanya mungkin tidak sempat bagi saya…jaga diri…sayang abang….selamanya."
 
Ustaz..saya harap ustaz tak marah saya meluahkan perasaan begini panjang pada ustaz….kerana inilah pesan isteri saya sekiranya saya merasa terlalu sedih…ceritakanlah pada ustaz dia tahulah apa nak buat utk tenangkan abang…
 
Ustaz….saya harap cerita saya ini dijadikan teladan bagi mereka yg bergelar suami….sayangilah isteri anda….selama mana anda berpeluang utk berbuat begitu…janganlah terjerumus dengan kesilapan yg saya lakukan…pasti anda akan menyesal tak sudah….
 
Terima kasih ustaz….doakan saya…….
 
**********************************************************************************
 
Di bawah ini dikatakan response ustaz berkenaan: "Sedih dan sebak bila baca luahan perasaan hamba Allah ini….memang saya banyak beri ceramah motivasi dan mendengar banyak masalah masyarakat yg dihantar pada saya dan inilah yang paling sedih.yg pernah saya baca… tambahan pula lagu yg telah ditujukan isterinya itu bila dengar bertambah sebak…..dengarkanlah senikatanya…….tapi tak boleh upload lagu tu dibawah copyright.."

-----------------------------------------------
sedih kan :(... nak jadi isteri yang setia dan tanpa keluh kesah melayan suami walau apa jua selagi tidak melanggar hukum syarak..hahaha..yes! aku still dalam pembelajaran untuk menyesuaikan diri menjadi seorang isteri yang baik...ye la, seblom ni, aku kira aku ja.. nak main game ke, tidoq ke, tengok tv ke..x penah kesah kat orang lain...skrg, aku juga perlu dengar dan patuh pada ckp suami... agak perlahan utk belajar...hahaha...
but, I try my best!









The idea by AKUAZWA

Wednesday, February 1, 2012

Untungnya wahai insan bergelar WANITA...


Assalamualaikum wbt...salam sejahtera... hehehe..ingat nak wat Wordless Wednesday... tapi, terjumpa artikel best dari Senang hamil page kat FB..sila carik sendiri ek..hahaha...gilo kejam...ok aku bagi..sila klik pada tulisan warna lain tersebut...

Bila la nak sampai turn aku ek...huhuhu... Tolong doakan untuk aku sampai n dapat rezeki ek :)... Aku teringin gak, sebab dear pon nak baby...


6 SEBAB BERUNTUNGNYA PEREMPUAN MEMPUNYAI RAHIM

1.) Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang
'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang
lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib
baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia
mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh
dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi
kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali
Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh
kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-
dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat
dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah
terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa
suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk
lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam
kesusahan isteri boleh bantu tambah
lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut
selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra
ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat
didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri
yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua
wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka
denganNya. Dan semua lelaki fahami hati
naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.





Ya Allah...besar tanggungjawab kan dalam mendidik anak utk menjadi hamba ALLAH, umat MUHAMMAD,manusia yang berguna pada agama, bangsa dan negara...Kalau ku diberi peluang, moga aku dan laki aku dapat memberi yang terbaik utk zuriat-zuriat kami(moga2 dpt anak ramai :p)


The idea by AKUAZWA

Friday, January 27, 2012

KEBULOQQQQQQ............

SALAM HARI JUMAAT....
wat pa hari ni?????aku???? cam besa..melengkaq aka melepak atas katil... pagi td, pi bank. bayaq ptptn. cait! bayaq ptptn pon nak havoc... copp nah..aku nih hari ni baru pertama kali telah mula membayar balik ptptn..seblom ni dok kalut himpun duit nak kawen..maka..tangguhla..aku mmg dah niat lps kawen baru nak mula bayaq. Lagipun, skrg kan dah tukaq kepada UJRAH...jimat la..1% ja interest kena bayaq..alhamdulillah... pastu baru bayaq seratuih dah berangan berapa banyak kurang duit ptptn aku... hahaha...perasan gila dow! tapi, mula2 tadi ingat nak byq lima puloh ja...tapi malu lak kat officer hensem  tu..so, aku bayaq seratuih...moga dah kurang la pinjaman aku tu..xmau nanti blacklist... dah settle ptptn, pi lak melaboq bayaq duit keta kat kepala qimau... adui... habeh duit aku..sbb tu minggu ni xleh balik... minggu depan nak balik dan kalau bulan ni gaji aku naik, mcm ingat nak balik tiap2 minggu la... aku rindu kat dear... 
yeay! sok kak aku nak mai...nak pow dia mkn seafood..aku teringin steamboat...

copppp..tajuk aku ni pasai kebuloqqq kan..pasaipa dok citer psl ptptn bagai?????? agak konpius mak encek di situ!

ha...berbalik pada cerita kebuloqqqq...aku nak habaq..sejak2 aku kawen ni, aku selalu lapaq... dulu seblom kawen, lapaq gak, tp sng hilang bila aku mkn/minum ayaq... la ni x dah...macam nak hentam nasik sari 5 kali ja...sehari semalam...huwaaa...dear pon tegoq. nampak aku mmg suka makan..tap..aku nak buat camna..kalu x mkn, bercerut perot aku..lapaqqq...bergelodak...keja nak makan  ja... perot aku dah naik dah...tp, xdak baby lagi.... pasaipa?pasaipa? why? why? porke?porke? timkai?timkai?limaza?limaza?kiu?kiu?aku selalu lapaq?????????????hah amek..sampai 7 bahasa aku letak..maksud dia, sgt konpius aku... adakah sbb tertukaqhormon????atau ada sbb lain..atau mmg aku akan GEMOOOKKK dan bertambah gemok???? 
owh no! kena tunggu makanan dipesan dari pasar malam sampai tingkatkan kerajinan utk seat up....

 nah...jwb POP KUIZ... tgok perbezaan aku dahulu dan sekarang..

sekitar umur 20-an kot..aku lupa T_T..agak kurus dari sekarang..
aku masa part2 degree..masa ni, belum jumpa geng..bantai masuk kump mana2 je..sedih kot.. tu spek pertama aku..

 
 aku..seblom grad..masa ni dah couple dgn dear..agak berseri wajah *blushing face*


OMG...xsanggup aku..ni pun, bkn sekarang... tahun lps...muka aku dah hilang bucu..dah jadi supo tin sekuk(tin biskuT)

sedeyyyyy..tuhan..tolong bagi balik badan dulu....muka sekarang...hehehe..sbb dulu, muka comot :P

The idea by AKUAZWA

Thursday, January 26, 2012

perihal romantik....

assalamualaikum....salam malam jumaat... huwaa..aku di sini, dia di sana..maka tiada ertilah malam jumaat ku ini...ahahaha..sapa lom kawen, pangkah kaih...x dak la...bnyak lagi cara nak kutip pahala..bacala yasin buang 2 ke 3 bismillah... kan ke pahala tu.. pastu kat setiap mubin, doa dlm hati..insyaallah mudah makbul. dalam surah yasin, ada 7 mubiin,,jadi..sila berniat atau doa setiap kali jumpa mubiin tu ya...

coppp...nak citer perihal LOMANTIk laki aku a.k.a dear.. tadi aku baca blog hana yorie.. dia citer sal keromantikan laki dia... tapi..seblom tu, aku nak pesan jgn muntah HIJO k...aku masa dok taip ni pun ada gak sikit geli..tapi sbb nak jadikan kenangan..aku gagah n gigih gak taip...kot nnti laki aku baca, kerap kit dia buat lomantik2 ni...sapa yang geli tu, pi dok tang lain...hahahaha...mmg kedengaran seperti aku sorang ja ada laki...semua laki buat camtu...TAPI...sbb ni blog aku, suka hati la kan :P...

yang samanya..dear aku pon kadang2 tolong selimutkan aku gak waktu tgh2 mlm n kiss buang sekali dua... pastu baru dia tidoq..walah.. xku sangka..saja aku tuleh seblom aku terlupa...apa lagi ek... ha..kdg2 bila dia makan..tolong suapkan... pastu, wajib aku tidoq kat lengan dia n peluk erat2..sbb style aku suka dipeluk masa nak tidoq...masa dok tidoq ngn mak aku dulu(sbb bapak aku meninggal awal, aku sbg anak bongsu wajib tidoq ngn mak..tp, lps mak dah ada kawan baru, baru pisah tempat tidoq :P)..jadi, bila ada laki..mau la dia lak takeover tugas mak aku...ha, lagi yg wat aku terharu giler..masa aku kat langkawi, dia pi melawat mak aku sambil bwk stok barang basah, bwk breakfast pi breakfast ngn mak aku...bwk pi klinik..amik ubat mak n pak aku...aku x tau pon..tapi..bila mak aku citer..wah terharu kottt...sbb dia mmg amik hati aku n family aku...dear x citer pon..tapi..bila mak aku citer...x sabaqqqnyaaa balik jumpa dear...
tapi..betol la, dia mmg try his best utk ambik hati family aku..seperti contoh di atas, belikan spek utk kak chaq, bagi duit kat anak sedara aku, nak belikan kasut utk anak sedara aku...

so, seblom org menyampah dan baling kasut, tomato, teloq kemurok@temelang, gigi palsu, mouse..baik aku stop..sbb aku sendiri pon syok dok citer ttg kelomantikan laki aku kembang tekak...

chow...moga laki aku akan bertambah lomantik dari hari ke hari..peace yow!

The idea by AKUAZWA

Wednesday, January 25, 2012

bila benda di luar...

aku nak update citer pasal aku kawen..tapi2 alih2 gambaq sumer dlm external hard disc... tu la benda di luar nyer..jgn pk bukan2..mentang2 aku dah kawen.hahahah...ala...sensitip lak bila sebut kawen...tapi...sorang di sana, sorang di sini...haiyooo.....
so, aku end up kan n3 aku ni dgn salam..dan janji manis...
nanti aku citer lain...hahaha..tunggu gambaq dari OP nih...aduhai..berzaman dah tunggu nih...cepatla dapat...sumer org dok tanya dah..cepatla cikgu zaini oi...oppsss..printing shop kat penang tuh...cepatla...

The idea by AKUAZWA
aku nak letak tajuk, tapi xtau nak letak tajuk apa... sebenarnya.aku kesian ngn sorang membe aku nih..membe baik kot...dia mcm teraniaya tau x... baru je kawen bulan seploh..dlm 3mgu kawen je kot bahagia... pastu somi dia wat hal..sedih aku...dia ada POMPUAN lain...dasar pompuan kurang hajau... aku yg menyaksikan percintaan dorang rasa WTH la somi membe aku nih.. somi dia pon baik gak ngn aku..sbb dia baik sgt2..sampai masa dorang kawen, aku pergi...wallah..bertuahnya kau..dpt somi hensem, sygkan ko, keja plak tetap la... betapa aku rasa sgt beruntung la member aku tuh... dah la masa bercinta, mcm2 dia dpt dr bf aka somi skrg..barang kemas, cincin...start sem mesti bf dia dtg utk pergi tesco shopping barang member aku ntok wat stok. membe aku nagdu sakit, dibelinya stok ubat....handphone nih x penah lekang dari tangan..sampai nak cedok nasik pon pegang hf... tiap2 mlm gayut 2,3 jam...serius ckp, agak jeles aku masa tu..huhuhuhu..sbb aku single masa tu..belom timer dear..hahahaha...bkn jeles melampau ek..mcm terdetik kat hati je..oh bertuahnya membe aku nih... 

pastu, bila kawen...hantaran yg dia bg kat membe aku nih...agak best ar...

tapi tu la... hidup x selalu indah...langit x selalu cerah... 

masa depa pindah dok umah sendiri, laki dia mula tunjuk belang perangai dia... dia xmau dok dekat pon ngn member aku ni...nafkah member aku terabai...alasan..dia dah ada yg lain.. ko tau x, gf somi dia sapa...MISS J yg muka ada imbas minah indon... WTH kan..dah ada anak sorang lak tu.. member aku nak masak xnak, member aku nak salam xmau...yg kesian tu, baru je kawen... dorang punya majlis agak grand la bagi aku..kesian member aku...malu weh..gambar dari OP xsempat siap..laki dah wat perangai..kalu dia xmau, jgn la aniaya org..terus terang seblom kawen...pastu, ko sentuh lak member aku...dah xtmau, jgn sentuh...niaya member aku tu...arggghhh..bengangnya aku...napa dia wat member aku camtu????

pastu mmbe aku try pi berubat secara tradisional...pi jumpa ust, pastu jumpa org perseorangan..dorang ckp, laki member aku kena buatan..cam x caya jek benda ni jadi kat member aku... member aku cuba sabar lagi..last2 bulan lepas, mak member aku gi amik member aku bwk balik kg dorang..yg keluarga in law dia leh at derk ja...napa lah..berpakat ke apa...

then, sekarang..dlm proses 'penceraian'..x gamak aku nak sebut perkataan tu... bodo gile laki tuh.. dear ckp mmg bodo la laki dia kalu lepas dia...sbb member aku nih dah la cun..baik lak tu... aku sgt respect/tabik la kat member aku nih sbb dia sgt tabah..masa borak ngn aku hari tu, siap gelak2 lagi dan last aku borak semalam...dia dah x nangis dah...dan ALHAMDULILLAH...dia dpt gstt tu sambung DPLI...mungkin Allah dah janjikan yang terbaik utk dia...dan kepada laki dia....tunggu la..balasan dari DIA...dan kepada "POMPUAN" tu, kalu betol ko guna sihir nak pisahkan rumahtangga orang, ko tunggu gak balasan dari DIA..ko aniaya org dgn cara khurafat..dosanya amatlah besar...ngeri aku..patutla jadi MISS j...

moga member aku nih ditemukan jodoh yang jauh lebih baik dari yang menganiaya dia...lebih berjaya dan sentiasa sabar dn ujian hidup ni...

pssssstttt...panjang gak kan entri aku...hehehe..xpenah hayat blog aku wat n3 panjang...mula bangga di situ dan cepat2 istighfar

The idea by AKUAZWA

Tuesday, January 24, 2012

Birthday Hubby

today is my hubby's birthday. nothing special. i only gave him a simple present from me. as long as i remember him always and love him so much, i think it was the perfect give...hahahaha..ayat kedekut..  hold on ok my dear, insyaallah if i have more money, i'll give u something else..baby maybe.. please pray for me :)...

Abang,,,here i dedicate this song for you...
from my favourite band..MICHAEL LEARNS TO ROCK...

TAKE ME TO YOUR HEART

Hiding from the rain and snow
Trying to forget but I won't let go
Looking at a crowded street
Listening to my own heart beat

So many people all around the world
Tell me where do I find someone like you,abang

[Chorus]
Take me to your heart take me to your soul
Give me your hand before I'm old
Show me what love is - haven't got a clue
Show me that wonders can be true


They say nothing lasts forever
We're only here today
Love is now or never
Bring me far away

Take me to your heart take me to your soul
Give me your hand and hold me
Show me what love is - be my guiding star
It's easy take me to your heart

Standing on a mountain high
Looking at the moon through a clear blue sky
I should go and see some friends
But they don't really comprehend

Don't need too much talking without saying anything
All I need is someone who makes me wanna sing


SEKALI GAMBAR KAMI MASA PRE-HONEYMOON
P/S dari tuan rumah.. my dear di bawah adalah kelihatan kekok benar senyumannya kerana beliau adalah kurang arif utk pose bagai.. :)

 senyuman yang tidak pandai dan ditambah dengan cubaan membulatkan mata mungkin adalah lebih hensem baik?
 bagai dipaksa utk senyum..lalu kita tambahkan "saranghaeyo" utk membuktikan kami kawen suka sama suka bukan paksa rela :)
 oh! rupanya muka bila diletakkan di batang pokok kelapa di I-CITY lebih meneutralkan senyuman
dan akhir sekali muka kebahagiaan dari kami

dan minta maaf dari tuan rumah kerana n3 dedicate birthday terpaksa dicampur dengan n3 pre-honeymoon kerana kami sudah kawen? motip? suka-hati ler...hahahaha

The idea by AKUAZWA

Friday, January 20, 2012

at home ^_^

assalamualaikum wbt n salam hari jumaat...
yiba andre..andre...hahaha..sounds happy rite...Why??? because i'm at home now..beside my lovely hubby.. poyos..macam hang sorang ada laki...biaq ngan...aku n my dear adalah PJJ @ LDR.. sedey kan.. tapi alah bisa tegal biasa... aku ok ja...hek tuih..ok la sgt..setiap kali my dear nak hantaq kat jeti kuala kedah..meraung ja...sampai last week dear ckp "hold your tear" berulang2 kali..aku pelik...lah awat plak??selalu ok ja kot... rupa2nya..dear pun SADis gak bila TERpaksa berpisah ngan aku...

sapa yang besa rasa dpt la feel kesedihan yang aku ckp ni..sampai ofismate aku ckp, azwa kalau nak balik kg je mesti ceria..siap nyanyi2 lagi.muka pon seri ja... hahahaha..mcm krg pecaya di situ.. tapi jauh di dasar hati berkata...BETOL la tu...hahaha..happy weh..hari2 aku pangkah tarikh yang dah lepas kat planner@kalendar aku.. asik kena bahan je sbb selalu pangkah date kalendar..aku asik kira hari ja berapa hari lagi nak balik...
dan sekarang aku di sebelah dia...

k bye...nak peluk dear sat...

p/s..sapa ada laki pi peluk laki angpa...pahala weh..hari jumaat lak..berganda pahala..insyaallah...
The idea by AKUAZWA

Thursday, January 12, 2012

AKU MAHU PULANG...

ye!ye! (sila refer cara bandi amuk) kenapa?? adalah sebab tajuk n3 aku mahu pulang....
x sabaqnya... setelah hampir 2minggu okeh, aku x jumpa suami aku tersayang... tambah2 lak semalam aku tengok Dulwale Dulhania Le Jayenge... best siot citer tu..mmg tangkap leleh la...

antara ayat best SRK(Shah Rukh Khan) ckp
"Ada 2 jalan, jalan yang betul dan jalan yang salah. Kalau betul, jalannya amat susah dan payah tapi, akhirnya akan berjaya dan kemanisan akan dpt dirasai. Tapi, kalau jalan yang salah, akan mudah digoda dan medah jalannya. Kebahagiaan hanya pada permulaan, tapi pada akhirnya akan gagal"

Lagi AYAT SRK
"Saya tidak akan ambil kamu secara hina. Saya akan ambil kamu secara berani seperti lelaki perkasa. Saya hanya akan ambil kamu apabila ayah kamu sendiri meyerahkan tangan kamu kepada saya"

wah!!!!!!!!!!!tangkap lentuk dengan SRK lol! SRK ckp kat Kajol Mukherjee...

Macam2 terkenang2 my dear hubby ckp kat ai is KOJOL...hahahaha....
Mujuq hari ni aku nak balik dah..xpayah la dok teringat sorang2..x sabaqnya nak jumpa my hubby...wanna hug him, kiss him and i love him soooooooooooo muchhh!!!!

by now, plus minus 6 hours to go!
Laling....wait for me yar!!!!!!!!!

The idea by AKUAZWA

Monday, January 9, 2012

Rezeki yang belum tiba....

Assalamualaikum... aku di kala ini sdg muhasabahkan diri dan belajar untuk menjadi tabah, sabar dan kuat... Allah... Mungkin belum rezeki kami lagi untuk menerima zuriat. Perancangan DIA x siapa ketahui. Aku harus kuatkan diri aku. Ya! Mungkin org akan kata aku gelojoh, kalut, x sabar, honeymoon dulu... Ntahla..ni mmg impian aku dari dulu utk merasa sbg wanita yang lengkap.

Aku redha..dan aku cuba muhasabahkan diri aku atas beberapa kemungkinan :
  • kami tinggal berasingan atas sbb tuntutan kerja
  • baru mula hidup dan ekonomi belum stabil
  • baru beli kereta dan agak memerlukan perbelanjaan yang lebih
  • suami belum sihat sepenuhnya
Ya... setelah di'list'kan beberapa sebab dan kemungkinan, sesungguhnya DIA lebih mengetahui.. Tu baru yang aku tau.. Mungkin juga Allah sayangkan aku. Sebab aku penah baca satu artikel ni,

"Allah bagi kita apa yang dihajati, sebab Allah sayang kita. Tapi Allah akan lebih sayangkan kita bila DIA x memberi apa yang kita hajatkan supaya kita akan terus berdoa dan dekatkan diri kita padaNYA sbb ALLAH sentiasa rindukan kita"...

Ya..Mungkin akhir2 ni aku agak krg amalan aku seperti sebelum aku kahwin. Aku akan cuba 'maintain'kan kembali malah lebih dan UP kan lebih banyak amalan... INSYAALLAH..moga aku istiqamah dan terus mengingatkan diri aku sendiri dan kawan2...

Moga kita semua berada dalam kasih sayang Allah Taala kerana... ingatlah, jika kita ingat padaNYA, DIA akan lebih ingat akan kita :)



The idea by AKUAZWA

Saturday, January 7, 2012

Hari aku sah menjadi milikmu....

 okeh.... di sini..gambar aku akad nikah dari bukan OP aku... kami akad nikah lepas solat asar pada 25 November 2011 bersamaan 29 Zulhijah 1432H...

 biarla gambar yang berbicara k!

 saat menunggu utk diakad nikah... HB aku adalah pomander ball aku yang dibuat sendiri tau...
sebelah kiri aku bertudung coklat adalah kakak aku, Kak Ana..dia sponsor bunga telur yg vogue 100pcs, dan cuppies yg kevavoom cunz gler  like my sister la kan... terima kasih sgt2 kak ana... love u alot!

 Incik Wandi saat mendengar arahan tok Imam

 my dear aka Incik Wandi lagi...
saat Incik Wandi meminta izin dari wali aka PAK CIK LEH..wali tunggal sbb ayah aku dah meninggal :(
. Sekali lafaz je.. 
 Saat nak sign surat nikah... See my pom ball.. Tok Imam siap petik
" Awat dok pi bawak bola pulak"
tok..tu bkn bola..tu poamnder ball.xpa la, cek kan nak cunzzz kena bwk ler :)
 nih..aku xtau nak wat per...
 penyerahan diri...eerrrkkk
 menyerahkan baki wang hantaran dan mas kahwin :) mak cik kayo!

 menyarungkan @ memakaikan rantai tangan. thnax my dear :)


masa lps insiden cium tangan nih ada satu insiden yg bisa menggamatkan masjid dibikin oleh my dear...
org tnya nak cium x??? terus dgn rakus pantas menjawab NAK LA...malu ai... havoc satu masjid sampai kena tegur ngn tok imam..sory tok...errrrr




eiii..pehal gambo jadi ginik???? yap..mungkin sbb aku maleh resizi ini gambo...hahaha... yeay! aku dah kawen or..i'm MARRIED... syukur ALHAMDULILLAH...

sekian...nnti akan bersambung dgn lain2 gambar... :)

The idea by AKUAZWA